Домашен сладолед

Сладолед од чоколадо и лешници

Основниот рецепт може да го задржите ист, а додатоците да ги менувате по ваша желба.

Време на подготовка:
40 мин.

Време на готвење:
0 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

5 лица

Состојки

  • 5 јајца
  • 0,5 л. хопла
  • 100 гр. чоколадо со лешници
  • 100 гр. наполитанки
  • 3 лажици шеќер

Подготовка

Растопете го чоколадото на рингла на слаб оган и оставете го малку да се излади.
Во еден сад изматете ги жолчките со шеќер. Потребно е да ги матите околу 10 минути за смесата да добие скоро бела боја. Додадете го растопеното чоколадо и добро измешајте.
Во два посебни сада изматете ги хоплата и белките. Потоа во смесата со жолчки и чоколадо прво додадете ја хоплата, па белките и добро измешајте со лажица. На крај сомелете ги наполитанките и додадете ги во смесата за сладолед. Сладоледот ставете го во замрзнувач и оставете го неколку часа за добро да се излади.

7 јули 2012 - 07:00