Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
60 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 120 гр. несолен путер
- 220 гр. кафеав шеќер
- 2 јајца
- 240 гр. павлака, на собна температура
- 1 лажичка ванила екстракт
- 225 гр. брашно
- 75 гр. какао
- 1/2 лажичка прашок за пециво
Прелив
- 200 гр. темно чоколадо, рендано
- 300 мл. хопла
Подготовка
Ставете го ренданото темно чоколадо во длабок сад. Ставете ја хоплата во тенџере и зовријте ја на рингла на среден оган. Потоа веднаш истурете ја врз чоколадото и мешајте додека не се растопи.
Поделете го кремот нво два сада и покријте го со капак. Едниот сад ставете го во фрижидер 1 час. Другиот сад оставете го на собна температура.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте две округли тавчиња со малку масло и ставете хартија за печење.
Ставете ги путерот и шеќерот во тенџере. Растопете ги околу три минути на рингла на среден оган со постојано мешање. Тргнете ги од оган и додадете ги јајцата, павлаката и ванилата. На крај додадете ги брапното, какаото и прашокот за пециво.
Добро измешајте го тестото и поделете го во двете тавчиња.
Печете го тестото во рерна околу 35 минути. Потоа оставете го да се излади.
Извадете го кремот од фрижидер и добро промешајте го. Со овој крем премачкајте го едниот пандишпан. Врз кремот ставете го вториот пандишпан и лесно притиснете.
Одозгора истурете го кремот што го оставивте на собна температура.
На здравје!