Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
40 мин.
Порции
12 лица
Состојки
- 300 гр. брашно саморастечко
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 1 лажичка цимет
- 100 гр. кафеав шеќер
- сол
- 75 гр. путер стопен
- 125 мл. млеко
- 2 лажици мед
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 јајца
- 2 банани испасирани
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Во тавче за 12 мафини ставете хартии за печење во секое калапче или намрстете ги со путер. Во брашното додадете го прашокот за пециво, сода бикарбона, цимет и прстофат сол. Додадете го и шеќерот и промешајте. Во друг сад измешајте ги растопениот путер, млекото, медот, јајцата, бананата и екстрактот од ванила и мешајте додека не се соедини смесата. Во брашното направете дупка и додадете ја смесата со бананите. Измесете за да се соединат состојките (не месете премногу). Распоредете ја смесата во тавчето за мафини и печете околу 20 минути.
На здравје!