Јадења од тиква

Колач од тиква

Рецепт за вкусен десерт од тиква со прелив од кремсирење и ванила.

Време на подготовка:
45 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
1 ч. 15 мин.

Порции

24 парчиња

Состојки

  • 4 јајца
  • 450 гр. тиква
  • 350 гр. шеќер
  • 200 мл. масло
  • 420 гр. брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка сол

Прелив

  • 200 гр. кремсирење
  • 100 гр. маргарин
  • 400 гр. шеќер во прав
  • 1 лажичка ванила

Подготовка

Исчистете ја тиквата од семките и кората и сварете ја во ренџере со вода на среден оган, околу 30 минути, додека да омекне.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер изматете ги јајцата, шеќерот, маслото и исецканата сварена тиква. Додадете ги една по едн алажица брашното, циметот и прашокот за пециво и продолжете со матење.
Истурете го тестото во тавче обложено со хартија за печење и печете го во загреана рерна 30 минути. Оставете го колачот да се излади пред да го исечете на коцки.
Изматете ги кремсирењето и маргаринот додека да добиете кремаста смеса. Додадете го шеќерот и ванилата и матете додека да се изедначи смесата.
Намачкајте ги колачите од тиква со приготвениот прелив и послужете ги.

17 октомври 2012 - 07:00