Традиционални десерти

Алва со сусам

Чоколадна алва за празнична трпеза.

Време на подготовка:
5 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

10 лица

Состојки

  • 5 филџани шеќер
  • 1 филџан вода
  • 1 филџан зејтин
  • 2 лажици какао
  • 5 филџани брашно
  • 100 гр. сусам

Подготовка

Во тенџерче на оган ги ставаме шеќерот, водата, зејтинот и какаото да зовријат. Потоа го додаваме брашното и мешаме убаво додека да се изедначи смесата. На крај го додаваме и сусамот.
Земаме со лажица од смесата и полниме во силиконски калапи.Оставаме алвата да се стегне и потоа ги вадиме парчињата од калапите и послужуваме. Доколку немате калапи може алвата да се истури во подмачкано тавче и откако ќе се стегне да се сече на коцки.

2 јануари 2013 - 23:38