Состојки
- 3 парчиња свинско месо
- 1 врзопче млад кромид
- 1 врзопче зелени листови зелка (блитва)
- 4 лажици семе од сусам
- соја сос
- 1 зелен лимон
- 2 порции кинески тестенини (нудлси)
- сол и бибер
- маслиново масло
За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Вок тава.
Подготовка
Чекор 1: Време е за сецкање: Ситно исечкајте го младиот кромид, пресечете го зелениот лимон на половина, а потоа исечете го свинското на дебели парчиња.
Чекор 2: Ставете семе од сусам во длабока чинија и извалкајте ги парчињата свинско во него за да бидат убаво покриени со сусамот. Природните сокови од свинското ќе му помогнат на сусамот да се залепи за месото.
Чекор 3: Загрејте ја Вок тавата на многу силен оган и проверете го црвениот сензор за да видите дали вокот е спремен. Ставете го месото во масло и веднаш ставете го да се пржи во Вок тавата.
Пржете го свинското додека да добие кафена боја. Сега додадете соја сос, сок од зелен лимон и блитва и оставете ги сите вкусови да се спојат додека се пржат. Промешувајте ги состојките за максимално да ја искористите целата површина на вок тавата.
Чекор 4: Сварете малку нудлси во жешка вода неколку минути и спремни сме за сервирање.
Чекор 5: Сервирајте така што на чинијата ќе направите основа од нудлси и врз неа ставете од смесата со свинското. Гарнирајте со малку млад кромид и сос од вок тавата.
СОВЕТ: Премногу е лесно! Сокот од зелен лимон одлично оди со овој рецепт и немојте да го заменувате со сок од жолт лимон кој може да биде премногу сладок. Ако сакате да добиете подебела кора на свинското месо, намачкајте го со жолчка од јајце и семе од сусам пред пржењето.