Состојки
- 250 гр. овесни снегулки
- 700 мл. млеко од соја (или обично млеко)
- 1 банана
- 1 рака бадеми и лешници
- 1 супена лажица мед
За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Касерола.
Подготовка
Чекор 1: Исечкајте ги додатоците. Делимано сецкото е идеален за брзо сечкање на бадемите и лешниците. Потоа исечете ја бананата на тенки долги парчиња.
Чекор 2: За да започнете со подготовката на овесната каша ставете ги овесните снегулки во касеролата и посипете ги со 400 мл млеко. Сега користиме млеко од соја поради постот. Остатокот од млекото ќе го додадеме подоцна, а сега започнете со загревање на овесот во млекото. Постојано мешајте исто како да готвите рижото, за да не се залепат овесните снегулки на дното.
Чекор 3: Кога кашате ќе почне да се згуснува додаваме уште 100 мл. млеко и продолжуваме со мешање. На крај го додаваме остатокот од млекото и убаво промешуваме пред да го тргнеме од шпоретот.
Чекор 4: Ставете од кашата во подлабок сад и одозгора посипете со исечканите бадеми и лешници, парчињата банана и темен мед.
СОВЕТ: Кога ќе го подготвувате овој рецепт користете бели овесни снегулки, бидејќи тие се помеки и полесно се варат. Но, овесните снегулки можете и одвечер да го покиснете во вода или во млеко.Оовесната каша е најдобра за појадок бидејќи ви дава доволно енергија за целиот ден, а млекото од соја му дава вистинска кремаста текстура на овој рецепт.