Чили со мешан грав

Состојки

  • 1 конзерва слатка пченка
  • 1 конзерва црвен грав
  • 150 грама обичен грав
  • 2 до 3 лажици лут црвен пипер
  • 250 милилитри доматна пасата
  • 3 лажици доматно пире
  • 1 голема главица бел кромид
  • 3 до 4 чешниња лук
  • сол и бибер
  • маслиново масло

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Експрес лонец.

Подготовка

Чекор 1: Подготовката на овој рецепт е многу лесна – полесна не може да биде. Крупно исечкајте ги кромидот и лукот и ставете ги сите состојки во експрес лонецот – со додавање на обилна количина доматно пире можете да одредите колку јадењето е зачинето, а тоа дополнително ќе го згусне сосот и ќе му даде боја.

Јадењето гответе го 45 минути со регулаторот поставен на 2 и кога ќе биде готово ослободете го притисокот.

Чекор 2:Чилито го сервираме со басмати ориз. Со лажица ставете од чилито врз оризот и спремни сме за јадење!

СОВЕТ: Чилито со грав може да се сервира и самостојно како супа. Ако претпочитате помалку зачинета храна, Ви препорачуваме лутиот црвен пипер да го замените со благ бидејќи готовиот рецепт треба да биде барем малку зачинет.

30 мај 2014 - 08:00