таг: железница

Лондон некрополис релвеј: возот кој пренесувал мртви

Што кога во градот постоечките гробни места не се доволни, а често фаќа епидемија на заразни болести? Се отвара железничка пруга до најблиското соодветно место, а живите прават еднодневни „екскурзии“ за да ги закопаат своите мртви. Или барем така било во Британија при крај на 19 и голем дел од 20 век.  Повеќе

Ој машино, јебем ли ти пругу

Главниот оператор со француските возови, компанијата SNCF откри дека новите 2.000 воза за кои потрошила неверојатни 15 милијарди долари не ги собира на голем дел железнички станици во земјата. Повеќе

Твитер клуб за патници кои читаат
@RailBоokClub

Чекате воз за Дељардовци, а на железничката во Маџари на голем дигитален екран течат твитови со препораки на книги. Добро де, чекате воз за Брајтон.. Повеќе

Индиска железница
Руда крај шините

Авганистан има резерви на минерали и метали во износ од над 1.000 милијарди долари, чие ископување од старт би значело вработување на 90.000 луѓе. Единствен проблем е како целата таа руда да се извади од Авганистан. Повеќе

Железница со минус од хамбургери

Во светот на неверојатните американски бројки, Амтрак (железничката компанија која ги спојува двата брега на САД) има минус од 833 милиони долари - и тоа само во секторот храна. Повеќе

Грчка је пруга преголема

На времето тоа беше предупредувачка шега за опис на хаосот во грчката железница но денеска е математички точно: поефтино би било сите што користат воз во Грција да се качуваат во такси. Или во автобус. Или во авион! Повеќе