таг: воспитување

„Исправете се!“: кратка историја на одењето со крената глава

Сандер Л. Гилман е американски историчар, со над 90 објавени книги. Една од темите кои го интересираат се поврзаноста на медицината со историјата, како и со политичките и општествените случувања. Неговата нова книга се однесува на значењето на исправеното одење во западната историја. Повеќе

Вечната родителска дилема: колку е нормално дете да биде на телефон?
Две нови книги

Не знаат да се изразат на македонски. Имаат концентрација на златни рипки. Не можат да издржат ни момент досада. Немоќни сме сосема да им забраниме, па смислуваме триста стратегии со кои ограничуваме или казнуваме. Има ли чаре, и за нив, и за нас? Повеќе

Родот сепак има биолошка основа

Идејата дека родот нема биолошка основа, туку е културолошки наметнат конструкт, во последно време стана скоро мејнстрим. Поборниците на оваа теорија веруваат дека на децата им е наметната идејата дека, на пример, машките треба да си играат со колички, камиончиња и сл., а девојчињата со кукли. И дека доколку би биле оставени самите на себе, машките и женските дечиња би се однесувале родово идентично. Не ќе да е баш така. Повеќе

Ќотекот е излезен од јазикот

Ако им спомнете тепање на децата, повеќето родители од прва ќе ви речат дека се против физичко казнување. Но, ако им понудите некоја поблага терминолошка алтернатива (на пример, плескање по газето), нивната педагошка палета веќе станува „поинклузивна“. Повеќе

Зошто јапонските деца сами одат на школо?

Дефне и Вљубениот ерген? Ѕвездички на Пинк? Не, една од најпопуларните детски емисии во Јапонија се вика „Мојата прва задача“. И во неа се праќаат деца до самопослуга по леб и млеко. Повеќе

Зошто јапонските деца сами одат на школо?

Дефне и Вљубениот ерген? Ѕвездички на Пинк? Не, една од најпопуларните детски емисии во Јапонија се вика „Мојата прва задача“. И во неа се праќаат деца до самопослуга по леб и млеко. Повеќе

Лече - првиот фудбалски дом на Мирко Вучиниќ

„Еднаш со авион одевме за Белград, имаше страшни турбуленции, сите пребледеа само Мирко играше со тениско топче како ништо да не е. Таков беше и на теренот, ноншалантен“, раскажува Милоица, секретарот на ФК Сутјеска Никшиќ за Мирко Вучиниќ. Повеќе

Жени кои примаат "бонус за сопруга"

Убаво и благородно звучеше она дека жената треба да се цени и по тоа што прави за семејството, како домаќинка и мајка. Во најновиот развој на настаните, таквото ценење добива форма на паричен бонус, како во компанија. Повеќе

Дома е постресно отколку на работа

Да, шефот знае да биде шупак и колегите да бидат неподносливи ама апарентли, 8-те работни часа испаѓаат најопуштениот дел од денот. Стресот живее дома. Повеќе