таг: вера

Драги браќа нововерци

Регулар православен верник од семејство со вековно педигре под јурисдикција на Српската православна црква им се обраќа на своите новостекнати колеги по православие, кои тој ги води како „нововерци“, со проблем на ниво на практикување на вера и религија - „...сакам да кажам, драги нововерци, вистинската вера МОЛЧИ...“ Повеќе

Разбивање табуа: прв сексуален прирачник за муслиманки напишан од муслиманка

Дали жената може и треба да биде задоволна во брачниот кревет, а сепак да остане доследна на верските поуки? Прв ваков водич напишан од муслиманка се обидува да одговори на ова прашање. Повеќе

Пронајдена е врска меѓу оштетување на мозокот и религиозниот фанатизам

И интуитивно е јасно дека за да си хард кор верски фанатик, треба да си малку гребнат во мозокот. Сега барем знаеме во кој дел од органот е гребнатината. Повеќе

Каква амајлија бакнуваше Мурињо синоќа

Во финишот од дуелот со Андерлехт, Мурињо извади од џеб мал предмет и го бакнуваше. После мечот новинарите го прашале што е таинствениот предмет кој го бакна пред Маркус Решфорд да го даде решавачкиот гол. Повеќе

„Фундаментализам“ или за еволуцијата на еден збор

Ни крив ни должен, термин кој првично бил користен за позитивно да се опише нечија вера, почнал да се користи во пежоративна смисла, синонимно со „екстремизам". Но неговиот популаризатор имал сосема други намери. Повеќе

Светото и смешното
Верски цепки

Вчера ни тргна со научно-уметничките вицеви, па еве продолжение на темата. Дали религијата, во случајов христијанската, е нешто на кое можеме, и смееме да се насмееме? Еден германски теолог во мај оваа година објави книга токму со вакви, верски вицеви. Повеќе