таг: свест

Навивачите на Дортмунд од принципи не гостуваа во понеделник, по цена на титула
Gegen Montagsspiele

Борусија Дортмунд после цели 7 години може да стане шампион на Германија, но навивачите на овој клуб кои важат за едни од најверните во Европа, го пропуштија важното гостување во Нирнберг. Од принципи. Повеќе

Зошто Јапонците собираат ѓубре зад себе на стадионите?

Откако видовме како играчите на Јапонија ја светнале својата соблекувална после болниот пораз од Белгија во судиското продолжение, и како Јапонците на трибините го чистат шутот на трибините, ни останува прашањето: каква ли е таа свест на највисоко ниво? Повеќе

„Откритието“ (Тhe Discovery, 2017)
Букбокс гледаше

Некако се навикнавме на големи, скапи научно-фантастични филмови во кои се комбинираат технолошки со лингвистички, антрополошки и филозофски прашања (Interstellar, Gravity, Arrival). Ова е сличен, но многу понеамбициозен обид, за одговор на прашањето - има ли живот по смртта? Повеќе

Мозок не е проблем, мозок нема

Случајот на еден Французин скоро една деценија ги фрла во депресија научниците кои беа уверени дека нешто знаат за биолошката основа на човековата свест. Имено, нему му недостасуваат 90% од мозокот и живее нормален живот. А не е пратеник. Добро де, работи во администрација. Повеќе

Огромната моќ на несвесниот мозок

Секојдневно успеваме да обавим многу операции исклучиво потпирајќи се на несвесниот дел од мозокот. Во многу случаи, колку повеќе го користиме свесниот дел, толку мзокот станува понеефикасен.  Повеќе