таг: стил

Пчелите можат да разликуваат различни уметнички стилови (за разлика од некои луѓе)

Одамна се знае дека пчелите се паметни суштества. Имаат одлични навигациски способности и меѓусебно комуницираат преку „танц“. Е сега излегува дека се разбираат и во уметност. Повеќе

Како се пишува моќна реченица?

Понекогаш помислуваме дека треба да сме пресреќни кога ќе прочитаме барем коректна и артикулирана реченица на македонски. Но има и нешто повеќе од тоа - да прочиташ (или напишеш) реченица која е истовремено суптилна и силна. Повеќе

Селекторот на Англија ја подигнал продажбата на елеци

Еден од најелегантно дотераните селектори на Светското првенство во Русија е англискиот тренер Гарет Саутгејт кој добил илјадници пофалби и една смешна критика дека изгледа како келнер во пицерија. Повеќе

Teкстовите на честитки се клише, ама полни со значење

Креативноста значи надминување на стереотипот, очекуваното, клишето, како во книжевноста, така и во секојдневниот живот. Тие се демонизирани како непријатели на стилот кој нуди нешто повеќе од банална сентименталност. Но токму тие овозможуваат постоење и масовна продажба на честитките. Повеќе

Бутик Хилари, Приштина

Во главниот град на Косово постои бутик кој продава женска облека, исклучиво онаква каква што би носела некогашната државна секретарка на САД со претседателски амбиции, Хилари Клинтон. Ако не знаете каде точно е сместен бутикот Хилари, прво дојдете до плоштадот Бил Клинтон. Повеќе

Дали крава е „која“ или „што“?
Врската меѓу правописот и светогледот

Големите светски медиуми си имаат свои стилски прирачници - водичи за спелинг, граматика, интерпункција и секакви други дилеми кои би можеле да ги имаат луѓето кои пишуваат за нив. Дали Белата куќа твита или постира твит? Дали се пишува Мартини или мартини? Кои се политички коректни термини за именување на различни маргинализирани групи? Повеќе