таг: родова еднаквост

УСАИД подесно од ВМРО

На тема на женски права и родова еднаквост, на состанок во ОН зад затворени врати, УСАИД и други претставници на актуелната американска администрација, буткале толку конзервативна агенда што многумина оцениле дека таа е многу подесно од позициите на Русија и на арапските држави. Повеќе

Јака родова еднаквост, слабо математичарки

Колку подобро една земја стои со родовата еднаквост и поддршка за жените, толку жените во неа помалку бираат професии поврзани со науки и математики. Звучи парадоксално, ама, има логика. Повеќе

Кога споменик ќе ти направи екстра трошоци

Компанијата која ја постави статуата на девојчето која му пркоси на мачо симболот на финансиската моќ, бикот на Вол Стрит, предизвика општо внимание кое сигурно ѝ годи. Но и едно посебно внимание, кое, не баш. Повеќе

Зошто се потребни повеќе жени за реформи во ФИФА

Кој и да го замени Сеп Блатер и стане претседател на ФИФА, мора да даде приоритет на реформите кои ќе го исправат родовиот баланс кој во моментов е неправедно неисправен спрема жените. Повеќе

Кога ќе в Осло појдете, по жени да не мавате

Норвешка почна да нуди часови за машките бегалци дојдени од конзервативните средини за да им помогне да се навикнат на новата земја. Дека е тоа земја во која жените имаат повеќе слобода а помалку облека и дека можат сами да шетаат по улица а тоа да не значи дека некого викаат за секс. Повеќе

Eдна година во која мажите нема да можат да објавуваат

Во 2018 една британска издавачка куќа нема да објави ниту едно дело од машки автор. Одлуката е резултат на две работи, кои очигледно функционираат ако сакаш да иницираш промена: јавна провокација и шарени дијаграми. Повеќе