таг: мост

Оградите на мостовите не се за вие да бесите катанци на нив

Нема зошто мостот да страда што ти мислиш дека си се заљубил/а вечно. Имај предвид дека да беше мостот лабилен како твојата врска никогаш немаше ни да добие дозвола да биде изграден, па затоа малку почитувај што ти оставиле луѓе пред тебе. Повеќе

Руски танкер поразен од корејски мост
Руски екстремни спортови

Возење камион (со две приколки) преку „мост“. Повеќе

Мостот што ќе го спои Крим со Русија

Најавен речиси веднаш по експедитивното анектирање на Крим од Украина, работата на мостот се одвива со запазување на рокови на ниво на организација на Олимпијада. Следната година треба да почне патниот сообраќај преку мостот, а во 2019 и железничкиот. Повеќе

Пешачење сред небо

Не е вест кога ќе се отвори 500 метри долг мост. Вест е кога ќе се отвори 500 метри долг висечки мост, на 85 метри над земја и кој може да се пројде само пешки. Моментално ова е најдолгиот пешачки мост на светот и се наоѓа во близина на швајцарски Цермат. Повеќе

Како беше изграден највисокиот мост на светот
Трамп нема пари ни за парапетче кон Мексико

Доналд Трамп ветуваше дека ѕидот кон Мексико кој ќе ги спречи илегалните мигранти да влегуваат во САД ќе го гради не само брзо туку и од „постоечките средства кои стојат на располагање“. Сега открива дека на располагање му стојат само 20 милиони долари. Повеќе

Мостови
40 години од смртта на Иво Андриќ

Убав есеј на нобеловецот за, според него, практично и симболички најважниот градежен објект којшто го има измислено човештвото - мостот. Повеќе

Споменици од букви
Воинот во Comic Sans?

Правењето мост си е градежен занает и мака за себе. Правењето мост од фонт е типографски занает и благо лудило по себе. Зошто некој би го правел тоа? За да покаже дека му се може. Повеќе