таг: држава

Радикален предлог за заштита на твоите лични податоци

Следењето што денес ни се случува е полошо отколку во Советскиот сојуз. Ни требаат закони кои ќе го спречат собирањето на овие податоци, пишува претседателот на фондацијата Слободен софтвер, Ричард Сталман. Повеќе

Што треба да знае секој Американец (и Македонец) за својата држава?

Кога државите и нациите забрзано и во од го менуваат својот идентитет станувајќи сè поразновидни и пошарени, треба ли да постои заедничко јадро на факти и референци кои ќе ги зближат етничките и останатите општествени групи и ќе овозможат полесна комуникација меѓу нив? Повеќе

Донецк го повика Тексас на самит

Непризнатата Донецка Народна Република ги повика своите сојузници од непризнатиот Тексас (САД) на самит на непризнати држави од светот. Повеќе

Дали би прала наше гаќе, маче?

Нема љубав, бракови и сексови док је држава сас лоши економски бенсендини успиена. Нема више свекрва да е мама, тато да е свекар, живот у заедницу сас ручак уз стопеесе тањира на астал е загорела прошлост. Деца више не ебавав ни сас тија што ги родиле да терав, а камоли и свои партнери у исту куќу да доведев, свак си поштује своју слободу по гаќе у сред пладне да се шпацира, никојa нејќе више на мужа гаќе да пере, а ти цркво и државо, повикуј на многодетно многосексуално, а овамо не прашујеш како да се ожени некој што и покрај дипломе, воду у очи нема. Повеќе

Рецепт за идеално лоша држава
Борислав Пекиќ

Наспроти Платон, кој се обидуваше да ја дефинира добрата држава, Пекиќ ги наведува критериумите според кои една држава сигурно не е таква. Почнете да штиклирате - ако во реалноста не препознаете ништо од сето ова, блазе си ви. Повеќе