таг: чајковски

Кошмар на пијанистот: кога оркестарот ќе почне да свири погрешен концерт
Скандал на натпреварот „Чајковски“

За публиката и така и така. Ама кога солистот очекува дека ќе почне едно дело, а почнува друго, тој има многу малку опции на располагање. Главно се сведува на - и да погинеш, колку-толку ќе се спасиш. Повеќе

Нецензурираниот Чајковски

Русите уште имаат проблем да признаат дека еден од нивните сјајни композитори повеќе сакал мажи. Сега на англиски прв пат се објавени и оние делови од неговите преписки кои досега беа цензурирани од домашните дежурни моралисти.  Повеќе

Малку познати факти за Новак Ѓоковиќ

По него е наречен еден авион, ужива да го слуша Чајковски, спиел во скривници, а денес е најдобриот тенисер на светот кој го освои и Ролан Гарос, единствениот Грен Слем кој му фалеше. Повеќе

Чајковски по мерка на законот
Кој е тука педер?

Рускиот закон воведен во јуни оваа година кој забранува „пропаганда на нетрадиционални сексуални односи", најчесто се спомнува во контекст на претстојната Олимпијада во Сочи. Но сега тој стана причина за (авто)цензура на нов биографски филм за славниот композитор. Повеќе