таг: алгоритам

Вештачка интелигенција тренирана на стари научни статии дојде до откритија кои луѓето ги промашиле

Врз основа на јазикот на милиони постари научни текстови, алгоритам за машинско учење успеа да направи сосема нови научни откритија. Повеќе

Зошто Јутјуб блокира видеа со класична музика?

Германски наставник по музичко со благородни намери почнал да качува серија видеа кои содржеле дела на композитори умрени пред стотици години за да им послужат на неговите ученици. Но тие на алгоритмите на јутјуб им зазвучело некако фалш.  Повеќе

Како функционираат препораките на Нетфликс

Нетфликс конечно проговори за тоа како функционира клучниот елемент на нивниот успех: системот кој ви препорачува други содржини и кој, и да ви го смени жанрот, ќе ви ја погоди серијата или филмот.  Повеќе

Фејсбук го отпушти трендинг тимот и остави сè на алгоритам

Резултатот од чисто алгоритамското работење до сега е: модулот промовираше лажна вест за водителката на Фокс, Меган Кели, навредлив наслов за колумнистката и коментаторка, Ен Колтер, и линк за сторија за човек што мастурбирал со Мекдоналдс сендвич. Повеќе

Koдот на бестселерите: зборовите кои продаваат книги

Добрата вест е што е откриена формула за пишување успешни романи. Лошата вест е што со нивна комбинација сепак не може да се напише цела книга. Повеќе

Луѓето кои играат жмурка со Фејсбук

Фејсбук морал да го смени алгоритмот кој одредува што им се прикажува на луѓето заради едно многу мало малцинство корисници: оние кои го користат Фејсбук како да е меил. Повеќе

Што е тоа што една фотографија ја прави незаборавна?

Како може фотограф да направи фотка за која ќе биде сигурен дека ќе биде впечатлива? Зналците знаат а на оние кои допрва почнуваат, науката им препорачува да ја баталат природата, без разлика дали е тоа планина, езеро, водопад или факинг еделвајз. Повеќе