Некому „Мајка Тереза“, некому „Шварцвалд“
- За појадок – чај и кифла. За ручек – грав, супа и леб. За вечера – парче варена риба. Тоа е оброкот, со кој, по кардиолошка интервенција, требало да закрепне пациент-дијабетичар, кој три недели лежел на скопските клиники. За иронијата да биде поголема, на обвивката на лебот пишува „исто како дома“.
- Ризи-бизи, посна сарма, варен морков, карфиол и прокељ, пациентите со кои разговараше БИРН не виделе никогаш во болничкото мени. Уште помалку пита со јаболка или чоколадна торта како десерт, иако нив ги има на болничкото мени.
-
Секој ден се приготвуваат над три илјади оброци за пациентите што лежат на клиниките и за дежурниот персонал. Голем дел од нив се враќаат назад затоа што храната, за која дневно се трошат по најмалку 5 илјади евра, или годишно околу 2 милиони евра, е скудна, невкусна и под сите стандарди за пристоен болнички оброк.
-
Сето тоа поради еден неконкурентен договор стар две децении, кој никој не сака да го раскине, ниту Заеднички служби, ниту фирмата „Хацат“, која во 2004 година ја доби зделката за снабдување со храна. Службите ѝ должат на фирмата над 4 милиони евра, а „Хацат“, пак, на неговиот газда, поранешниот пратеник од ВМРО-ДПМНЕ, Делче Ицков, со години му носи профит, ама, како што вели самиот, и многу кредити и проблеми.
-
Фотографијата погоре е актуелно мени со цени по која јаде клиничкиот случај наречен Влада (тавче гравче е 35 денари а супа 60 денари).