Време на подготовка:
5 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 8 парчиња салама по избор
- 4 јајца
- 150 гр. спанаќ млад
- 2 лажици пармезан рендан
- леб потпечен
- сол и бибер
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте со масло 4 керамички мали садови за печење. Во секој сад на дното и по страните обложете со две парчиња салама. Во тенџере со зовриена вода бланширајте го спанаќот. Изцедете го и поделете го во садовите. Поделете го и пармезанот во садовите врз спанаќот. Внимателно скршете ги јајцата во секој сад. Зачинете со сол и бибер. Ставете ги садовите во плех и печете околу 16-18 минути. Послужете ги со потпечен леб.