Вкусен гарнир

Печен зимски зеленчук

Вкусна комбинација на потпечен зимски зеленчук.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
45 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1 тиква средна големина
  • 3 компири
  • 2 кромид главици
  • 2 парчиња репка
  • 2 парчиња цвекло
  • 2 лукчиња
  • 1 лажичка ким
  • 60 мл. маслиново масло
  • 2 лимон
  • 2 лажици шеќер кафеав
  • сол и бибер
  • ореви

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ја тиквата, исчистете ги семките и исечете ја на парчиња. Излупете ги кромидот, репката и цвеклото и исечете ги на парчиња со еднаква големина. Компирот убаво измијте го и исечете го на парчиња без да го лупите.

Во сад додадете ги сецканиот лук, кимот, шеќерот, маслото, неколку јатки ореви, сокот од лимон и биберот и промешајте ги сите состојки. Распоредете го зеленчукот (без цвеклото) на плех и посипете го со приготвениот сос. Добро промешајте. На дел од плехот на хартија за печење ставете го цвеклото, за да не го обои останатиот зеленчук. Посипете го и цвеклото со сосот. Посолете го зеленчукот по желба и ставете да се пече во загреаната рерна.

Печете 30-тина минути додека зеленчукот не омекне и добие златна боја.

4 декември 2012 - 07:00