Време на подготовка:
5 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
25 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 6 јајца
- 2 лажици нане ситно сецкано
- 1 лажица маслиново масло
- 500 гр. тиквички крупно сецкани
- 1 парче лук ситно сецкано
- 120 гр. грашок замрзнат
- 150 гр. сирење рикота
Подготовка
Загрејте ја рерната на средна температура. Изматете ги јајцата со нането и зачинете со сол и бибер. Загрејте масло во тава на ниска температура. Кога ке се загрее маслото додадете ги тиквичките и лукот и пржете 10тина минути. Потоа додадете го и грашокот. Распоредете ја еднакво смесата и додадете ги јајцата. Изронете го сирењето одозгора и продолжете со готвење околу 5 минути. Ставете ја тавата во рерна и печете неколку минути додека не се потпече сирењето. Извадете ја тавата, оставете да се излади и исечете ја фритата на осминки.