Викенд доручек

Брускети со тиквици и сирење

Вкусен рецепт за викенд доручек со сирење по избор.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
20 мин.

Порции

12 парчиња

Состојки

  • 4 лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук, исецкан
  • прстофат буковец
  • сол и бибер
  • 250ге. чери домати, преполовени
  • 600мл. доматна салца
  • 60мл. вински оцет
  • 2 тиквици, исечени на тенки парчиња по должина
  • 6 парчиња стар леб, пресечени на половинки
  • 120гр. сирење по желба (препорачуваме козјо)

Подготовка

Загрејте масло во тава на среден оган. Испржете го лукот со прстофат буковец околу 30 секунди. Додадете ги чери доматите и доматната салца. Зачинете со сол и бибер.
Гответе ги 5-6 минути со мешање. Додадете го оцетот. Добро промешајте и тргнете го сосот на страна да се лади.
Загрејте малку масло на тава на силен оган. Испечете ги тиквиците по 2 минути од секоја страна.
Премачкајте ги парчињата леб со малку масло и печете ги во истата тава додека да се загреат и малку потпечат. Ставете по една лажица од сосот и додадете тиквица и изронето сирење.
Послужете ги брускетите топли.
На здравје!

26 април 2013 - 16:22