Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
55 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 1 коцка за пилешка супа
- 1л. зовриена вода
- 2 лажички масло
- 1 главица кромид, поголем, ситно сецкан
- 1 лажичка кари
- 2 моркови, исецкани
- 750гр. сладок компир, излупен и исецкан
- 2 лажички сок од лимета
- 1/2 лажичка кафеав шечер
- 90гр. павлака
- 1 луто пиперче, ситно сецкано
- 1 лажица кориандер, сецкан
Подготовка
Измешајте ја коцката за супа во зовриена вода. Загрејте масло во длабока тава на среден оган. Пржете го кромидот 5 минути. Додадете кари и промешајте и пржете уште 1-2 минути. Додадете ги морковите, компирите и супата. Кога ќе зоврие супата намалете ја јачината на тивко и гответе ја 25-30 минути.
Кога ќе се свари испасирајте ја супата за да сстане кремаста. Додадете лимета, кафеав шеќер и сол и бибер по вкус.
Послужете ја веднаш во чинии со една лажица павлака и кориандер и луто пиперче.