Време на подготовка:
25 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
55 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 700 гр. тиква измиена и со извадено семе
- 1 кромид исецкан
- 2 парчиња лук нелупени
- 1 ѓумбир мал корен, излупен и исецкан
- 2 лажици маслиново масло
- 600 мл. супа од коцка зеленчукова
- 3 лажици павлака
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ја неизлупената тиква на крупни парчиња и ставете ја во тава за печење. Додадете го кромидот, лукот, ѓумбирот, маслиновото масло и сол и бибер по желба. Печете околу 20 до 25 минути. Излупете го лукот, додадете го во блендер со останатиот зеленчук и половина од супата. Блендирајте додека не се добие кремаста смеса. Додадете ја и преостанатата супа и продолжете со блендирање. Префрлете ја супата во тенџере, додадете ја павлаката и стоплете ја на средна температура. Сервирајте ја во чинии и додадете павлака по желба.