Говедска чорба

Чорба од цвекло и говедско

Рецепт за љубителите на чорби и супи.

Време на подготовка:
60 мин.

Време на готвење:
45 мин.

Вкупно време:
1 ч. 45 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1/2 главица зелка
  • 2 парчиња целер
  • 2 парчиња праз
  • 2 моркови
  • 2 парчиња пашканат
  • 1 лажичка мајчина душица
  • 1 лажица доматно пире
  • 2 главици цвекло
  • 450 гр. говедско
  • 1 лажица масло
  • 4 лажици кисела павлака
  • сол
  • копар

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени. Замотајте го цвеклото, излупено и исечено на коцки, во алуминиумска фолија и печете го во плех 1 час.
Во меѓувреме ставете го говедското месо да се вари, на среден оган, во 2 л. вода зачинета со сол. По 1 час извадете го месото од водата.
Во тенџере со 1 лажица масло пропржете ги исецканата зелка, целер, праз, моркови и пашканат. Додадете мајчина душица, 1 лажица доматно пире и 1.5 л. од водата во која се вареше говедското месо. Гответе ја чорбата на многу тивок оган половина час. Потоа додадете го месото и испеченото цвекло и гответе ја уште 15 минути.
Послужете ја чорбата со лажица кисела павлака и малку копар.

9 октомври 2012 - 07:00