Време на подготовка:
30 мин.
Време на готвење:
45 мин.
Вкупно време:
1 ч. 15 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 1 кг. брашно
- 2 ќесички квасец
- 3 дл. топла вода
- 4 главици црвен кромид
- 5-6 домати
- сол
- бибер
- 10 солени сардини од конзерва
- маслиново масло
Подготовка
За да го подготвите филот за питата во тава со малку маслиново масло пропржете го ситно исецканиот кромид. Кога ќе омекне додадете сецкани домати, малку сол и бибер.
Замесете го брашното со квасецот, топла вода и малку сол. Оставете го малку да отстои. Потоа половина од тестото развлечете го и ставете го во тепсија намчкана со малку масло. Врз тестото рамномерно распределете го филот од кромид и домати. Сардините исчистете ги од коските, исецкајте ги на парчиња и наредете ги врз филот. Потоа развлечете го остатокот од тестото и поставете го врз сардините. Врвот на погачата избоцкајте го малку со вилушка, намачкајте го со малку маслиново масло и печете го 45 минути во загреана рерна на 180 степени.
Послужете ја питата топла.