Вкусен доручек

Пире од грашок и кремсирење

Рецепт за тост со пасиран грашок, кремсирење и јајца.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

2 лица

Состојки

  • 1/2 лажица маслиново масло
  • 1/2 лажица путер
  • 1 мал кромид
  • 350 гр. замрзнат грашок
  • 200 гр. кремсирење
  • 20 гр. ситно сецкан магдонос (или 2 лажички сув)
  • 2 тврдо варени јајца
  • 4 парчиња леб

Подготовка

Во тава на среден оган загрејте го маслото и путерот. Додадете ситно сецкан кромид и пропржете го 2 минути. Потоа додадете го во тавата замрзнатиот грашок, зголемете ја малку јачината на ринглата и мешајте додека да испари водата.  Префрлете ја смесата од грашок и кромид во блендер и измешајте ги добро. Потоа додадете го кремсирењето, магдонос и сол и бибер по вкус. Мешајте уште малку. 

На тостер испечете ги парчињата леб. Намачкајте од пирето од гргашок и кремсирење. На крај додадете тврдо варени јајца исечени на кругови.

Пријатен доручек!

12 октомври 2012 - 07:44