Време на подготовка:
25 мин.
Време на готвење:
10 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 400гр. тестенини по желба
- Рендан пармезан
- Рукола за сервирање
Сос од рукола
- 150гр. рукола
- 3 лажици сецкан босилек
- 35гр. рендан пармезан
- 35гр. потпечени ореви
- 2 лажици печени бадеми
- 1 чешне лук
- 125мл. маслиново масло
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во еден плех ставете ги оревите и бадемите и потпечете ги додека да добијат кафеава боја.
За да го приготвите сосот измешајте сецкани листови рукола, босилек, пармезан, потпечени ореви, бадеми и лук во еден сад. Смесата префрлете ја во блендер и мешајте. Додека работи блендерот постепено додавајте од маслиновото масло додека да добиете изедначена смеса. На крај зачинете со сол и бибер.
Сварете ги тестенините според упатството на ќесата во тенџере вода со малку сол на среден оган. Кога ќе се сварат процедете ги од водата.
Префрлете ги тестенините во длабок сад и прелијте ги со сост. Добро промешајте и послужете ги веднаш.
На здравје!