Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
40 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 4 свински кременадли
- 4 лажици путер
- 2 лажица маслиново масло
- 2 главици кромид исецкан на кругови
- 6 лажици бурбон
- сол и бибер
Подготовка
Растопете го путерот во едно тенџере на тивок оган. Додадете ги парчињата кромид и пржете ги додека да добијат светло кафеава боја. Повремено промешајте ги. По околу 15 минути додадете 6 лажици бурбон и гответе го уште 3 минути.
Зачинете ги кременадлите со сол и бибер. Загрејте две лажици маслиново масло во тава на среден оган. Гответе ги кременадлите по 5-6 минути од секоја страна.
Кога ќе бидат готови тргнете ја тавата од оган, покријте ја со капак и оставете го месото да одстои 5-10 минути.
Сервирајте ги кременадлите топли, прелиени со карамелизираниот кромид.