За љубители на сирење

Ориз со сирење

Потпечен ориз со сирење и пиперки.

Време на подготовка:
40 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 450 гр. ориз
  • 100 гр. павлака
  • 200 гр. сецкан кромид
  • 200 гр. кашкавал по желба
  • 100 гр. пармезан
  • 200 гр. сецкани зелени пиперки
  • сол и бибер
  • путер

Подготовка

Сварете го оризот во тенџере со 1 литар вода. Варете го додека да испари водата.

Загрејте ја рерната на 220 степени.

Во еден сад измешајте го сварениот ориз со ситно сецканин пиперки, кромид, рендан кашкавал и павлака. зачинете со сол и бибер по вкус. Намачкајте со малку путер огноотпорен тсад. Посолете на дното половина од пармезанот. Ставете го во садот оризот со зеленчук. Одозгора додадете го остатокот од пармезанот и уште малку путер. Печете го оризот 20 минути.

Послужете го веднаш. На здравје!

 

15 октомври 2012 - 07:00