Англиски десерт

Пудинг со ликер од лимон

Оригиналниот рецепт на десертов содржи малку алкохол, но вие можете да си приготвите и безалкохолна варијанта.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
50 мин.

Вкупно време:
1час и 10 мин.

Порции

6 лице/а

Состојки

  • 180 мл. хопла
  • 180 мл. млеко
  • 60 мл. ликер од лимон или сок од лимон
  • 120 гр. шеќер
  • 1 лажичка ванила екстракт
  • 6 парчиња стар леб исечени на подебели парчиња

Прелив

  • 60 мл. ликер од лимон или сок од лимон
  • сладолед од ванила
  • нане ливчиња за декорација

Подготовка

Во еден сад измешајте хопла, млеко, јајца, шеќер, ванила екстракт и ликер од лимон. Изматете ги добро со вилушка или жица за матење.

Наредете 6 подебели парчиња стар леб во поголема тава. Прелијте го лебот со изматената смеса. Оставете го да отстои 20 минути.

Потоа ставете ја тавата во рерна загреана на 180 степени и печете го пудингот околу 40-50 минути покриен со фолија.

За да го подготвите преливот измешајте во едно тенџере 60 мл. ликер од лимон (или сок од лимон) и 60 гр. шеќер. Зовријте го на рингла преливот со постојано мешање додека да се растопи шеќерот.

Парчињата пудинг послужете ги прелиени со мала количина од преливот од лимон и шеќер, една топка сладолед од ванила и декорирајте со ливчиња нане. Пудингот можете да го послужите топол или ладен.

27 мај 2012 - 07:00