Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
50 мин.
Вкупно време:
1 ч. 5 мин.
- Порции
- 8 лица
- Состојки
- 200 гр. брашно
- 5 гр. прашок за пециво
- 1 лажичка сол
- 40 гр. какао
- 220 гр. путер несолен
- 220 гр. шеќер
- 4 јајца
- 25 гр. лешници печени
Крем
- 150 гр. црно чоколадо крупно сецкано
- 225 мл. слатка павлака
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете хартија за печење во две округли тави за печење. Со миксер матете го брашното, прашокот за пециво, солта, путерот, јајцата и шеќерот 2 до 3 минути. Во малку топла вода разматете го какаото и додадете го на тестото. Убаво промешајте. Поделете ја смесата во двете тави подеднакво и печете 25-30 минути. Извадете ги тавите од рерна, оставете да се изладат 10 минути и одстранете ја хартија за печење. Додека се лади тортата, подгответе го филот. Растопете го чоколадото. Во мал сад додадете ја хоплата и зовријте ја на средна температура. Тргнете ја хоплата и додадете го чоколадото. Убаво промешајте и оставете го кремот да се лади и згусне. Лешниците додадете ги во блендер и ситно исецкајте ги. На чинија ставете ја едната торта. Со 1/3 од кремот намачкајте ја тортата. Покријте ја со другата торта и со преостанатиот крем намачкајте ја целата торта. Попрскајте ја со исецканите лешници.
Добар апетит!