таг: златна зора

Грчките нео-нацисти се бетер од што ги мислите

Колеле овци за да се навежбаат со нож, учеле како се погодува вратна жила на противникот. Па тренирале како со тенкови се освојува Парламентот, за оттаму да ја оправаат државата. СС униформи, перење пари, силување, убиство.... Повеќе

Грција наликува на предвоена Германија

Економски колапс, масовна невработеност, униформирана паравојска, улично насилство, политички атентати и апсење на пратеници. Грција разурната од еврото почнува да морничаво да наликува на Вајмарска Германија. Повеќе

Koj e Николаос Михалолиакос?

Николаос Михалолиакос, години 55, занимање нео-нацист. Еден вообичаен работен ден во неговиот живот се приближи кон крајот.... Повеќе

Денешните насловни во Грција

Реакцијата на грчките весници еден ден по убиството на раперот Killah P од страна на член на Златна зора. Фото

Што пееше Гркот убиен од фашист?

"Нема да плачам, нема шанси да се плашам!" Од песната на 34 годишниот Павлос Фисас (попознат како Killah P), грчкиот музичар кој беше убиен од член на парламентарната фашистичка партија Златна Зора. Колку е таму забегано, говори соопштението на партијата во која се оградува од одговорност за убиството но истовремено, како своевидно објаснување на случајот, наведува дека убиениот "бил познат по своите антифашистички изјави". Повеќе

Црните Пантери против Златна Зора

Емигрантите црнци во Атина почнаа да се организираат во групи за заштита и да ги патролираат населбите во кои живеат, за да се одбранат од постојаните напади од нео-нацистите од Златна зора. Видео

Златна зора излегува на светски пазар

Радикално анти-имигрантската Златна зора, реши да побара ново членство меѓу Грците низ светот. Што во основа значи дека Грците кои се имигранти во земјите каде што сега живеат, ќе треба да ѝ дадат поддршка на анти-имигрантската политика на Златна зора. Повеќе

Не зори, зоро

На 19-ти јануари во Атина ќе се одржи масовен анти-фашистички протест, организиран од 24 организации со најразлична политичка позадина, сите насочени против растот на Златна зора и фашизмот во Грција. Повеќе

Грчката полиција гласала за Златна Зора?

Иако низ цела Грција на изборите варирала поддршката за Златна Зора, речиси на сите места на кои гласала грчката полиција партијата имала натпросечен број на гласови, анализира Ал Џезира. Видео