таг: тестамент

Џери Луис како Пантелија Топаловиќ

Џери Луис почина на 91 годишна возраст, еден долг и сочен живот во кој имаше шест сина и една ќерка. Во тестаментот стариот се погрижил ниеден син да не добие ни паричка од неговото наследство. Повеќе

Последната желба на Едвард Олби: Уништете ми ги делата!

Четирикратниот добитник на Пулицер за драма, автор на „Кој се плаши од Вирџинија Вулф“, почина минатава есен. Но тој има уште една, последна желба, која не е баш јасно дали ќе му биде исполнета. Повеќе

Тестаментот на Павле Вујисиќ

По многу што, Павле Вујисиќ беше Марлон Брандо на екс југословенското глумиште. Никогаш не беше фатален како овој во Трамвајот наречен желба, ама имаше некоку незаборавни гадфадерски улоги а и последните години ги помина како него, аристократки накурчен. изолиран и поголем од светот, на сплав на Дунав. Во тие, моменти со шприцер на маса, веројатно го има напишано и својот тестамент:  Повеќе

Син ми да биде градско дете
Од тестаментот на Филип Сејмор Хофман:

10 години пред фатално да се спука со хероин, вонсериски добриот Филип Сејмур Хофман напишал тестамент во кој инсистира неговиот син да расте во урбана средина. И понудил листа на градови во кои би сакал син му да ги мине своите формативни години.  Повеќе

Последната желба на Арон
Усреќете некого денес

Можеби овој пост нема директна врска со темите на Букбокс, но има со она што книгите и воопшто уметноста би требало да го поттикнат - хуманоста. Повеќе