таг: симбол

Потеклото на знакчето за „долар“

Од сите знаци кои асоцираат на пари, S-oт со две цртки е убедливо најпрепознатливиот. Без оглед дали светка во очите на алчните ликови од стриповите (се сеќавате на Баја Патак?), или на градите на раперите, симболот на доларот има интересна историја. Повеќе

Како човечкото срце станало симбол на љубов?

Симболот го гледаме насекаде - во форма на емотикони, балони, перничиња, торти. Но до толку знаеме, дека вистинското срце не изгледа така. Тогаш, како анатомскиот орган станал ? Повеќе

Внимавај на ѕвезди*ката: подемот на еден подзаборавен знак

Веројатно сте го виделе на социјалните мрежи, како начин нешто (лажно) да се прикрие. Но и како ознака на иронија или презир. Стар знак кој добива нови значења. Повеќе

Франција се цицки, а не фереџиња
Мануел Валс:

Францускиот премиер докрај ја разголе дилемата околу буркините и неуспешниот обид за нивна забрана. Голите гради, а не шамиите, се симболот на Републиката, смета Мануел Валс. Кај следбениците постигна полн погодок, иако фактички ова е статива. Повеќе

Етиопиецот не се вратил дома, ќе бара азил во САД

И покрај гаранциите од етиопските власти дека на бунтовниот сребрен медал од Рио „нема да му фали ниту влакно од глава“ кога ќе си дојде дома, маратонецот Фејиса Лилеса уште не се вратил во Етиопија. Повеќе

Како го викаат симболот @ низ светот?

Рејмонд Томлинсон, човекот кој го измисли и-мејлот, почина пред околу еден месец. Тој е истовремено и човекот кој го воведе @ во електронската комуникација. Во различни јазици асоцијациите за неговата форма, па оттаму и неговото име, се различни. Повеќе