таг: сартр

Кога Сартр халуцинирал дека го следат ракови

Филозофските идеи некогаш знаат да бидат толку откачени, небаре нивните носители - филозофите - се на дроги. Но некогаш тоа не е метафора, туку вистина. На пример во случајот со Сартр. Повеќе

Подарување: добра мисла или желба за моќ?

Едни велат дека празниците се убав повод за макар и мало внимание кон блиските. Други ја одбегнуваат оваа пасивно-агресивно наметната обврска клеветејќи го конзумеризмот, но и манипулативната страна на подарувањето. Има ли великодушноста и мрачна страна? И ако да, тогаш како да подаруваш несебично? Повеќе

Сурфање со Сартр
Слободата не како отпор, туку како прилагодување

Поп-културата го има претставено сурферот како анти-мудрец: некој кој ја отфрла идејата за длабоки вистини, и на кого му се потребни само добри бранови, даска и кул тен за да се чувствува добро во својата кожа. Но има и поинакви, анти-Бејвач ставови. Повеќе

Како да разберам човек?
Антипсихијатрија и филозофија

Нова книга од македонски автор во питок формат се обидува да одговори на прашање кое во суштина гласи - како воопшто нешто да разберам? Повеќе

Сартр за моќта на музиката да ти го спаси животот
Џезот како лек за егзистенцијалната јанѕа

Се однесува на уметноста воопшто, на музиката посебно и, најконкретно, на џезот. Сартр сметал дека токму во неговата игривост, нереалност и екстатичност човек може да ја најде толку потребната сила, да продолжи да живее во свет на којшто му фали смисла. Повеќе

Сенфот на Кант и сладоледот на Ниче
Празничен филозофски готвач

Ако ви се здосадени стереотипните новогодишни посластици, а сакате истовремено да ги импресионирате гостите со вашето познавање на филозофијата, еве предлог-празнично мени, базирано на она што го јаделе познатите филозофи, или на нивните ставови кон уживањето. Комбинацијата Ниче/Сартр ни се гледа доволно разумна - цигари и седативи со изворска вода.  Повеќе

По фестивалот во Венеција: двојна награда за филм базиран врз расказ на Сартр

Како што пренесоа и нашите медиуми, овогодишен добитник на Златен лав е Лоренцо Вигас, за неговиот прв филм „Од далеку". Но тој не беше единствениот дебитант кој изненади на фестивалот, кој заврши вчера (12.09). Еден друг доби дури две награди, а неговиот филм е правен според расказ на славниот егзистенцијалист. Повеќе

ФБИ е по егзистенцијализмот
Досиеата на Ками и Сартр

Пред некое време пишувавме за ФБИ досието на Вилијам Волман, американски писател, кој бил следен заради наводни терористички активности. Сега на виделина излегоа уште некои апетити на федералните агенти, од пораната книжевна историја - животот и делата на Сартр и Ками. Повеќе