таг: писател

Кога пишувач на пораки во кинески колачи ќе доживее писателска блокада

Човекот три децении пишувал пораки за колачи кои неговата компанија ги произведува 4,5 милиони дневно. Ама дури и нему му снемало инспирација. Или пак му се паднало „форчн куки“ на кое му пишувало - „Батали тоа мудростите“. Повеќе

Ана Голејшка, или девојката чија младост е заразна
Писмо од вашата омилена писателка

Во продолжение на рубриката „Писмо од вашиот омилен писател", после Венко и Румена, продолжуваме со една девојка и нејзиното „перпетум пишувабиле“. Дами и господа, Ана Голејшка. Повеќе

Игрица чиј главен лик е писател
и тоа го има

Дури и за еден не-гејмер темата на играва делува промашено. Покрај толку верзии на историски спектакли, тепачки, стратегии, кој е тој кој би сакал да си троши време на игра со човек што се мачи да напише роман, и тоа на машина за куцање? Повеќе

„Не биди во опозиција, затоа што ти не си наспроти“
Мудри совети на Данило Киш

Во манир на „Писмата до младиот поет“ на Рилке, Киш дава одлични совети, не само за младите писатели, туку воопшто за сите млади луѓе. Доволно сме стари да знаеме дека сето ова е точно. Повеќе

Почина Карлос Фуентес

На 83 години во Мексико Сити почина легендарниот мексикански романописец, кој заедно со Mаркес и Љоса го сврте вниманието на светот кон латино-американската книжевност и култура. Повеќе

Писмото од вашиот омилен писател
Букбокс остварува!

Се сеќавате на статијата која ја објавивме, за списание кое за 5 долари месечно им испраќа писмо од застапените автори на своите читатели? Тогаш ве прашавме кој од македонските автори би сакале да ви пише. Во бројните пораки кои ги добивме, едно име постојано се повторуваше.. Повеќе