таг: патепис

Патепис: 14 месеци низ Јужна Америка

Девојката од оваа приказна ја знаеме уште како студентка по етнологија. Но за нејзините патешествија дознавме неодамна, кога го купивме најновиот број на „Лице в лице“ и ја видовме на фотографија. Тијана била во Јужна Америка? Правела и продавала торти за да заработи за патувањето? Ја каснал мајмун? Секој го истражува светот онака како што умее, вели таа. Ама некои се малку похрабри од другите. Повеќе

Зошто патуваме?

Tекст на Сомерсет Мом, британски писател, еден од најдобро платените автори во 1930-тите. Неговите полухедонистички-полуетнографски мотиви за патувања ни се блиски, а притоа не мислиме на одмор преку агенција на Халкидики. Иако, зошто да не? И таму, пишувајќи на колена во некој чамец, можете да водите белешки за необичните луѓе кои сте ги сретнале, а кои не се вклопуваат во ниту еден вам познат тип.  Повеќе

Зборувај ни за нас, плава Циганко

Иако дел од запамтеното нам може да ни изгледа банално, а дел прилично чудно (секаде се пуши?), супер е да се читне како изгледаме некому кој не е оптоварен со милион детали кои ние си ги знаеме за нас. Една блогерка, после шпартањето низ Македонија, одвоила 15 работи кои странец треба да ги знае за оваа земја, природа, луѓе и останато. Повеќе

Патепис - по стапките на Одисеј
Анти 140 карактери

Има неколку причини зошто овој текст ни се допадна. Едно е што читањето туѓ патепис е каква-таква, психолошка компензација за неможноста да се патува, во случајов по Медитеранот, на луксузен брод.  Повеќе