таг: Нобелова за мир

Што треба да признава Нобеловата награда за мир?

Претседателот на Колумбија, Хуан Мануел Сантос, е годинешниот добитник на Нобеловата награда за мир за неговата работа на ставање крај на конфликтот со ФАРК. Различното годинава е што со давањето награда на Сантос се прекинува серијата на признанија за симболичен придонес кон светскиот мир. Повеќе

Има бетер и од Нобелова

Контроверзите околу Нобеловата награда за мир постојат со децении. Од фактот дека ја има добиено еден злотвор како Кисинџер ама не и тип како Ганди па до последниот лауреат од Колумбија чиј мировен план беше одбиен на референдум. Но, та не е саде Нобел, та не е саде мир. Повеќе

(Донт) Кил Кисинџер

Хилари Клинтон е почастена што има поддршка од некогашниот државен секретар Хенри Кисинџер. Берни Сандерс  е горд што Кисинџер НЕ му е пријател. Тоа е таа разлика меѓу нив двајца. Повеќе

Европа денес
Крлежа за „Старата дама"

Да не беше Балканот, Горан Милиќ, некогашниот уредник во Ју-тел, во вчерашното интервју за МТВ ќе беше во право - на Европа треба да ѝ се признае тоа што во неа немало војна од '45-та. Но некои интелектуалци би биле баш изненадени од веста дека таа доби Нобелова за мир.  Повеќе