таг: марксизам

Време е за нормализирање на Маркс

На 5-ти мај пред 200 години роден е Карл Маркс, најмудриот и највлијателен критичар на капитализмот во историјата на човештвото - исто така и еден од најпогрешно разбраните. Беше генијалец, ама на крај само уште еден човек интелектуалец со брилијантна но нецелосна перспектива. Повеќе

Другарка за Белата куќа

Алисон Кенеди е американска комунистка која упорно работи на основната идеолошка кауза, освестување на работничката класа дека она што ѝ се нуди на избори, не е нивен избор. На избори редовно минува катастрофално но тоа не ја секира: кога комунисти воопшто дошле на власт со избори? Повеќе

Хераклит, те побивме
Сė тече, а ништо не се менува

Полош од еднопартискиот е двопартискиот систем. Можеби кога сите ќе се иселиме и ќе добиеме можност да гласаме во новите земји, ќе сфатиме зошто е тоа така. Повеќе

Еуклид Цакалотос - грчко-британски марксист и лев аристократ

Признаваме дека кожните јакни и мускулестото торзо на Варуфакис веќе ни недостасува (*ова го пишува женскиот дел од офф.нет). Ама и биографијата на новиот грчки Министер за финансии не е за потценување. Меѓу другото има напишано и шест книги. Каде ги вадат бе вакви интересни? Повеќе

Дали Марксизмот може да го предвиди крајот на Игра на тронови?

Пред почетокот на 5-та сезона владејачката елита се соочува со исцрпување на сопственото богатство, плус има напади на нивниот цивилизациски поредок од надворешни фанатици, а внатре масите се пред отворен револт. Повеќе

The Snowpiercer (2014)
Букбокс гледаше

Футуристичка трилер-акција во стилот на Матрикс или Игри на гладта, со дизајн како кај Вес Андерсон, и со алегориски и сатирични тонови, кои лесно ќе ги препознаете. Особено ако сте од задните вагони на возот кој забрзано ита, кон никаде. Повеќе

Пролетери од сите земји, напијте се

Да обележиме еден важен јубилеј: овие денови навршија точно 168 години од една пијанка. Озбилна, повеќедневна, епска. Тешко дека ќе најдете некоја друга која повеќе го сменила текот на историските настани. Другари и другарки, деновиве пред години во Париз за првпат се среќаваат Карл Маркс и Фридрих Енгелс. И се прават - манифест. Повеќе