таг: контрола на оружје

Слушнавте ли за тоа дивите свињи?

Во целата онаа пост-масакр дебата што воскреснува секој пат кога некој од чиста мира ќе покоси над 20 Американци, еден твит го направи најдобриот пресврт што до сега се случил и успеа од шини да го измести целиот муабет: а јас со што треба да се бранам ако ме нападнат 30 до 50 диви свињи? Повеќе

Најслабата алка во контролата на оружје во САД

Во време кога САД повторно се завиен во „тотс енд преарс“ за жртвите на уште еден масакар, Мел магазин објавува кратка новинарска репортажа неверојатната неупотребливост на системот што полицијата го користи кога сака да го открие сопственикот на оружје употребено во криминал. Веројатно најдобра имплементација на систем кој треба на никого да не му заврши работа. Повеќе

Реалност по минута терање политика

Американски сенатор во обид да го присили Сенатот да дебатира за контрола на оружјето одржа 15-часовен говор. До крајот на говорот, од 11 часот во среда, до 2 часот наутро во четврток, во Сенатот Републиканците се согласија да се дебатира за контрола на оружјето, а во САД 48 лица беа застрелани со огнено оружје. Повеќе

Ставете крај на епидемијата на оружје во Америка
Првиот едиторијал објавен на насловната на Њујорк Тајмс по 100 години

Претставува морален скандал и национален срам тоа што цивили можат легално да купат оружје создадено да може да убива луѓе со брутална брзина и ефикасност. Повеќе

На сè се човек навикнува
По последното масовно убиство во САД:

Во својот мандат Барак Обама мораше дури 15 пати да се обраќа по повод некое масовно убиство. По последниот масакр во Орегон тој не го криеше гневот што и ваквите инциденти и јавните реакции на нив веќе стануваат рутински. Американскиот претседател ги потсети граѓаните дека иако зад масакрите од ваков тип секогаш стојат некакви лудаци, главната причина е во политичкиот избор што САД упорно го прави. Повеќе

Браќа, требаме ли?

По многу параметри, оружјето во САД е надвор од контрола. Дали можеби не е време светот да интервенира? Повеќе