таг: Карл Маркс

Време е за нормализирање на Маркс

На 5-ти мај пред 200 години роден е Карл Маркс, најмудриот и највлијателен критичар на капитализмот во историјата на човештвото - исто така и еден од најпогрешно разбраните. Беше генијалец, ама на крај само уште еден човек интелектуалец со брилијантна но нецелосна перспектива. Повеќе

Капиталистички виц врз гробот на Маркс

Гробот на човекот кој се уби објаснувајќи дека приватната сопственост треба да се укине бидејќи е извор на сите општествени зла, денеска е приватна сопственост. И посетата се наплаќа. Повеќе

Карлс Маркс во офсајд, Платон асистира

Една од подобрите епизоди на Монти Пајтон е фудбалското дерби меѓу античките филозофи и математичари против германските автори во рамките на СП за филозофија. Повеќе

Маркс стана капиталистичка сопственост
Историска иронија

Историјата се повторува, напиша Маркс, прв пат како трагедија, втор пат како фарса. Свеж доказ за оваа тажна вистина е следнава: Марксистичката интернет архива ги брише сите текстови на својот сајт кои се преземени од 50-томните собрани дела на Маркс на британскиот издавач Lawrence&Wishart. Повеќе

Како Маркс ја предвиде 2014-та?

Колку го спомнуваат Маркс деновиве, ништо чудно човекот да ика во гроб. Де папата Франциско промовирал „чист марксизам", де градоначалникот на Њујорк бил „непоправлив марксист". Сепак многумина не разбираат до крај кои биле аргументите на Маркс кога го критикувал капитализмот и што се предвидел - од големата рецесија до ај-фонот. Повеќе

Среќен роденден Карл Маркс!
Оној другиот

Нели Маркс беше роден во мај? - се зачудивме кога го видовме неговото име во една од оние рубрики „родени на денешен ден". Ама овој да не ти бил „нашиот" Маркс, туку композитор. И тоа со интересна, комплетно немарксистичка биографија. Повеќе

Пролетери од сите земји, напијте се

Да обележиме еден важен јубилеј: овие денови навршија точно 168 години од една пијанка. Озбилна, повеќедневна, епска. Тешко дека ќе најдете некоја друга која повеќе го сменила текот на историските настани. Другари и другарки, деновиве пред години во Париз за првпат се среќаваат Карл Маркс и Фридрих Енгелс. И се прават - манифест. Повеќе