таг: гренланд

Трамп му се намерачил на Гренланд за сериозно

Луѓето од Пентагон и Стејт департманот интензивно работеле што побрзо да ја вратат воената помош на Украина, но никако не можеле да договорат состанок со Трамп затоа што неговите соработници премногу биле зафатени во наоѓање начин како да го купат Гренланд. Повеќе

Топлотен бран на Гренланд
Гренланд се топи, ваистину се топи

Снимката е од населбата Кангерлуссуак на западниот дел од најголемиот остров на светот. Населбата не е по ништо посебно фасцинантна, освен по тоа што се наоѓа на 50 километри од Арктичкиот круг, а пред некој таму беа измерени 22 степени Целзиусови. Повеќе

Крајот на човештвото никогаш не изгледал толку спокојно

Стефан Фостер 8 години патува низ Грендланд, и осум години нема една причина за радост. Меракот е што гледа величествена природа недопрена од човек. Проблемот е што гледа како истата оваа природа се топи и ја снемува пред негови очи заради зла направени на сосема други краишта од планетава. Повеќе

ЗИК Гренланд

Глобалното затоплување е стигнато до таа фаза што за прв пат во историјата жителите на Гренланд почнаа да одгледуваат овошје и зеленчук. Повеќе

Иде Гренланд

Како што ние одиме на прошетки по планини и езера, така Норвежаните одат на Гренланд да гледаат глечери. Од време на време на некој глечер ќе му се пушти некоја санта, и тогаш се случува ова. Повеќе