таг: диригент

Омилениот диригент на Хитлер

Берлинската филхармонија издава нов комплет од 22 ЦД-иња со снимки од концерти на еден од нејзините директори и диригенти, направени пред и за време на Втората светска војна. Со тоа се отвараат голем број прашања поврзани со правењето уметност во очајни времиња. Повеќе

Химната на Лига на шампиони е толку моќна што ја пеат и судиите и фудбалерите

Зинедин Зидан еднаш изјавил дека нема фудбалер кој рамнодушно ја слуша химната на Лига на шампиони. „Просто е магија. Дури и ако си фудбалер кој гледа од дома, оваа песна ќе ти го привлече вниманието“, рекол Зизу. Повеќе

Метрополитен опера го суспендира славниот Џејмс Левин

Уметнички директор на Мет цели 40 години, познат диригент и пијанист, Левин е обвинет дека извршил сексуално малтретирање на тројца тинејџери. Повеќе

Талент шоу во кое учесниците диригираат со Симфониски оркестар
Ајмо Македонска филхармонија!

Познати личности се натпреваруваат во диригирање со големиот оркестар на ХРТ, за „гледачите да се воведат во прекрасниот свет на класичната музика". Каква бизарна идеја! Повеќе

Дали диригентот е потребен?

Со помош на инфрацрвени зраци и комплицирани математички формули на еден Нобеловец, истражувачи испитувале дали диригентите навистина му е потребни на еден оркестар или само се топори сред сцена и мавта со раце. Повеќе