Летни салати

Туна салата

Една од многуте варијанти на туна салата, овој пат приготвена со зелка.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
0 мин.

Вкупно време:
20 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 350 гр. туна
  • 3 парчиња млад кромид
  • 6 гранчиња свеж магдонос
  • 1 црвена пиперка
  • 1 краставица
  • 1 црвен кромид
  • 1 лажица вегета
  • сол и бибер
  • 4 листови зелка

Прелив

  • 5 лажици маслиново масло
  • 1 соја сос
  • 1 лажица оцет

Подготовка

Туната исцедете ја од сосот во конзервата. Во еден сад измешајте ја туната со ситно исецкани млад кромид, магдонос и пиперка. Потоа додадете многу ситно исецкан црвен кромид и зачинете по вкус. На крај додадете го преливот, измешајте со лажица и оставете ја смесата во фрижидер во покриен пластичен сад околу еден час.
По еден час Поделете ја смесата од туна на 4 еднакви делови и секој дел замотајте го во лист свежа зелка. Послужете веднаш.

22 јуни 2012 - 07:00