Живот и забава

Проблемот рафтови полни овошје и зеленчук низ целата година

Откако Италија и Шпанија зафатени од снег сличен на нашиот не успеаа на островот да му ја испорачаат потребната количина на овошје и зеленчук, во јануари на Британците им се случи сериозна криза која ги испразни пиљарите во супермаркетите. Откако пркна сонце, работите се вратија на нормала, ама проценките се дека догодина ќе биде само полошо. Повеќе

Првиот негрд далечински

По корисноста за човештвото, далечинскиот управувач гордо стои до тркалото и пивото. Но, досега се водеше сметка само за нивната функционалност па имавме грдосии со многу копчиња. Човек кој е уметник и програмер истовремено, сето тоа фино го стилизирал. Повеќе

Многу сме назад со (семенскиот) материјал

Сè попопуларен станува еден бањски третман во кој набрзинка ви ги замрзнуваат гениталиите (на минус 160 степени!) за да му се пратат сигнали на мозокот да обрвне внимание на овој напатен (или запоставен) регион. А по аналогија на принципот „камче во кондура“, веројатно има ќеиф и во тоа кога ќе ви ги одмрзнат.  Повеќе

Итали отвора "Дизниленд" за храна

Замислата на Итали (во оригинал Eataly, игра со зборот Italy) е тоа да биде дел забавен парк, дел учење преку забава, дел манџа. Локацијата на паркот е Болоња, а отворањето е во септември 2017. Повеќе

Шведската компанија што е без директор

Прашањето што пред три години го решава софтверската компанија Крисп е - дали стварно ти треба некој да ти каже што да работиш? Одговорот до кој стигнале е - не. Повеќе

Черчил за потрагата по вонземјани

Неодамна откриен есеј (сред американски музеј) од 1939 покажува дека британскиот премиер бил отворен кон можноста за постоење на живот на други планети, и тоа речиси под истите услови кои и денес се сметаат за неопходни. Повеќе

Елон Маск и тунелите

Човекот што сака да ја освои вселената и да ја припитоми сончевата енергија за човечки потреби, едно попладне враќајќи се од работа се заглави на идејата за копање тунели. На таа пара, почна и да го остварува ова, копајќи кратер во дворот на својата компанија во близина на меѓународниот аеродром во Лос Анџелес. Повеќе

Не е до белото, до мозокот е

Тоа што некои стануваат зависници од кокаин првично беше објаснето со погрешни проценки, односно дека начинот на кој дрогата зафаќа одредени делови од мозокот спречува одредени луѓе правилно да расудат меѓу минатите грешки или да разликуваат што е добро, а што е погрешно. Сега позицијата е ревидирана на - некои луѓе имаат генетски предиспозиции за зависност од дрога. Повеќе

Македонецот Мајк Илич тивко ја помагал Роза Паркс

Најбогатиот Американец со македонско потекло кој деновиве почина на 87 годишна возраст со години ѝ плаќал стан на Роза Паркс, жената која ја започна борбата за граѓански права во САД. Човекот бил богат, ама не и шконтар. Повеќе

Арсен и жива за вас прекрасни безглутенски луѓе

Прво да кажеме дека станува збор за мала студија, второ да кажеме дека во неа истражувачите имаат откриено дека безглутенската храна содржи зголемени нивоа на отровни метали. Повеќе