таг: винстон черчил

Како Черчил среде прохибиција добил рецепт за неограничен алкохол

Годината е 1931, во САД владее тешка прохибиција, а Черчил е дојден да држи 40 предавања. Самиот факт дека треба да го издржи сето ова без капка алкохол е неверојатен. Ама судбината му е наклонета - во вид на залетан автомобил. Повеќе

Премолчените 3 милиони жртви на Черчил

Гладот во Бенгал од кој во 1943 умираат 3 милиони луѓе до сега се сметаше дека е причинет од суша. Детална студија на целата ситуација покажува дека вината всушност паѓа на комплетниот неуспех политиките што тогашниот британски премиер Винстон Черчил ги тера во Бенгал. Повеќе

Черчил за потрагата по вонземјани

Неодамна откриен есеј (сред американски музеј) од 1939 покажува дека британскиот премиер бил отворен кон можноста за постоење на живот на други планети, и тоа речиси под истите услови кои и денес се сметаат за неопходни. Повеќе

Како Черчил ги издаде грчките партизани и Егејците
Валканата британска тајна:

Kога на 3 декемри 1944 година во центарот на Атина беа убиени 28 цивили, за масакрот не беа криви нацистите туку Британците и од нив вооружените соработници на дотогашниот окупатор. Гардијан на читателите им открива детали околу срамната одлука на Винстон Черчил да им сврти грб на оние што дотогаш гинеа и се бореа од истата страна што на Грција ѝ отвори рани, кои до денешен ден ја одредуваат политичката клима во таа земја. Повеќе

Мајстори на навредата
Подобро пијан отколку грда

Уметноста на „спуштањето" е токму тоа - вештина која произлегува од нечиј табиет, но која и се бруси во текот на годините, збогатена со животно искуство и мотивација да се возврати во вербалниот пинг-понг. Еве неколку одлични примери, какви ретко среќаваме во бледите расправии помеѓу нашите јавни личности. Повеќе