таг: улици

Рециклирање улици

Откако им завршува употребливоста, градските власти на Сеул решаваат дека речиси еден километар поранешни улици (дигнати, на столбови), ќе бидат претворени во шеталиште - градина. Мандатот да им се позлати. Повеќе

Порно за вас, прекрасни скопски улици

Како за луѓе со неколку децениски стаж во пешачење или возење на улиците на Скопје речиси и да нема некое поегзотично видео од местење на совршено рамна шахта. Повеќе

Треба помалку коли, а не почисти

Решението за загадувањето на колите моментално е идентично со решението на проблемот со дебели луѓе. Како што дебелината се повеќе се решава со бутај колку сакаш само гледај да е здраво, така и загадувањето се решава со вози колку сакаш коли, само гледај да се електрични. Не може така за сè. Повеќе

Гоце Делчев го напушта Белград

"Дали Гоце Делчев беше македонски херој или анти-српски идеолог?", мозга белградска Политика по повод иницијативата да се преименува улицата во главниот град на Србија која над половина век го носи неговото име, Повеќе

Време е пешаците повторно да ги освојат улиците

Автомобилите се агресивни суверени на градските улици додека пешаците треба да бараат пешачки премини и таму трпеливо да чекаат некој да се смилува и да застане. А бидејќи се сè подисциплинирани, сè почесто и гинат по зебрите. Индустријализација + пешацизација = раат? Повеќе

Уличарење

Не сме одушевени од било чии намери да се менуваат називи на улици. Не заради парите и идеологиите туку затоа што тоа секогаш значи бришење на нечии спомени. Си проодел на ТАА улица, првата тепачка си ја имал на ТАА улица, првпат си се пољубил баш на ТАА улица. Таа улица била именувана по некој безначаен за Македонија? Sо what? Значаен е за сите кои растеле и шпартале по неа. Но, кога веќе си играме играчки, да пробаме да избуткаме некој наш предлог. Повеќе