таг: социјална нееднаквост

Милијардерите не се само супер-богати луѓе

Никој не станал милијардер само заради напорна работа. Ако со напорна работа заработуваш по 5.000 долари на ден, и тоа почнувајќи од 1492 кога Колумбо пристигнува во Америка, не само што ќе имаш помалку од Џеф Безос, туку воопшто нема да бидеш ни милијардер. Повеќе

Богатите се побогати отколку што вие ги мислите

Ако богаташите од Позлатеното доба (Рокфелер, Вандербилд) гледале да го избегнат просечниот граѓанин и да одмораат на затскриени живописни локации низ САД, денешните богаташи (како Елон Маск и слични) не сакаат да го делат ни тлото со просечниот човек па работат на летови во вселената или на острови што пловат сред океан. Повеќе

Америка регресира во „земја во развој“

Во старата глобална поделба на развиени земји и земји во развој, САД мазно ги ставаме во првата група. Американски економисти тврдат дека повеќето Американците не живеат во таква земја. Повеќе

Од привилегирани за привилегирани

Ако иновативните технологии не почнат да произведуваат сервиси од кои бенефит ќе имаат сите а не само привилегираните, политичките популисти ќе почнат да ја изедначуваат технологијата со големите банки и другите големи ои отуѓени непријатели на обичниот човек.  Повеќе